Mijn goed voornemen voor 2015: “Faal meer”

Falen’ is een hype tegenwoordig. De angst om te mislukken wordt overwonnen! Als je niet van tijd tot tijd mislukt in iets, riskeer je niet genoeg om als mens of als organisatie vooruit te geraken.

where-the-magic-happens-your-comfort-zone-1atq90y

Op 15 december was er in C-mine zelfs een congres van een hele dag met het thema ‘failing forward’. Eén van de sprekers is een oude studievriend van me. Ik herinner me nog dat hij – ondertussen zo’n 20 jaar geleden – letterlijk en figuurlijk op een bierkaartje uitlegde met welke innovatie hij een bedrijf ging opzetten – gevolgd door de vraag “doe je niet mee?”
Enkele maanden geleden haalde hij de voorpagina’s van de financiële berichtgeving omdat zijn bedrijf verkocht was voor honderden miljoenen euro!
Ik was net beginnen werken bij een groot gerenommeerd advieskantoor, en zat daar in m’n comfortzone. Achteraf gezien heb ik natuurlijk wel spijt dat ik niet even heb stilgestaan bij het ‘ergste’ wat er had kunnen gebeuren. Stel dat ik mee in het project gestapt was, en het zou geen succes zijn na een jaar, dan had ik weliswaar een jaar inkomen gemist (op dat moment nog zonder kinderen noch hypotheek is dat geen drama), maar had ik ook een rijke ervaring opgedaan die me onmiddellijk een andere interessante job had kunnen opleveren.  …maar de angst om te mislukken hield me tegen.

De aversie voor mislukken in onze bedrijfscultuur heeft nog een ander nadelig effect. Niet willen toegeven dat iets geen succes is, leidt ertoe toe dat projecten volharden, en van ‘mislukking’ uitdraaien op ‘grote mislukking’ of ‘drama’ afhankelijk van wanneer er eindelijk toch iemand de stekker uittrekt, of het project veel te laat en enorm over budget toch opgeleverd geraakt. Durven toegeven dat je niet op het juiste spoor zit, daar lessen uit leren, en hiermee rekening houden voor een volgend project bespaart geld en tijd.

'Falen' is een hype tegenwoordig. De angst om te mislukken wordt overwonnen! Klik om te Tweeten

Nicholas Taleb, de auteur van ‘Black Swan’ argumenteert in zijn vervolg ‘Antifragile’ dat systemen er op ontworpen
moeten worden dat het falen van één onderdeel, het systeem in z’n geheel niet in gevaar mag brengen, en zelfs steviger moet maken door de lessen die uit dit falen getrokken kunnen worden.
Dit lijkt tegen-intuïtief, maar in de natuur zijn er vele voorbeelden. Kijk bijvoorbeeld maar naar het resistent worden van bacteriën tegen antibiotica. De zwakke bacteriën worden door de antibiotica gedood, maar de enkele sterke die overleven, maken de kolonie op termijn sterker. Evolutie is wat dat betreft het opbouwen van een sterk systeem (het organisme) ten koste van het falen van zwakke onderdelen, lees zwakke genen die voor falende individuen zorgen.

Scott Adams, de auteur van Dilbert, is ook niet bang om te mislukken. In zijn boek ‘How to Fail at almost everything and still win big’ vertelt hij hoe hij in verschillende baantjes gefaald heeft, maar uiteindelijk wel aan het hoofd is komen te staan van een imperium van meerdere miljoenen dollar. Hij schrijft dat hij risicovolle zaken aantrekt omdat deze interessant zijn. Als hij niet slaag, heeft hij er een bijkomende ervaring aan overgehouden, en misschien wat inspiratie voor toekomstige Dilbert-strips.

Om af te sluiten nog enkele citaten.

“As more companies attempt to innovate in their business models, there will be mistakes. Not everything will work, but there is a lot more to be learned when things go wrong than when things go right.” – Richard Branson

“Success is walking from failure to failure with no loss of enthusiasm.” – Winston Churchill

“Failure is not an option. It’s a privilege for those who try” – Anon.

I have not failed. I have just found 10.000 ways that not work. – Thomas Edison

Failure is success in progress. – Albert Einstein

If plan ‘A’ fails, remember you have 25 letters left. – Chris Guillebeau

The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one. – Elbert Hubbard

There is no innovation and creativity without failure. Period. – Brene Brown